Timi focust niet meer op wat ze eet, maar op hoe ze zich voelt

“Als je je zo goed voelt, dan wil je ervoor zorgen dat je je zo blijft voelen. Dan worden gezonde keuzes een evidentie.”

Timi was al twaalf jaar op dieet, zonder blijvend resultaat, toen ze zich inschreef voor Vast & Zeker. Met periodiek vasten heeft ze eindelijk het systeem gevonden dat ze kan en wil volhouden.
Naam
Timi Peeters
Leeftijd
41
Gezin

21 jaar samen met Dirk

Mama van Fenne (17), Witse (15) en Tille (13) 

Je hebt heel wat ervaring met diëten, Timi. Wat maakt Vast & Zeker anders?

"Om te beginnen is vasten een levensstijl, geen dieet. Bij Vast en Zeker is er niemand die zegt wat je wel of niet mag en moet je geen punten of calorieën tellen. Kelly geeft tips en uitdagingen, en je voelt voor jezelf aan wat het doet met jou. Door de focus te verleggen naar mindset, naar hoe je je mentaal en fysiek voelt, ga je anders denken over jezelf en voeding. Bij een dieet had ik altijd een bepaald meetbaar streefdoel. Ik ging bv. 10 kg afvallen tegen die datum of dat feestje. En eens ik daar was, was het gedaan. Een dieet werkt zolang je het volgt. Het is geen duurzame levensstijl. Want ik zat dan te tellen en te rekenen: als ik nu minder eet, mag ik straks een ijsje. Maar zo werkt het niet hé! Ik heb het idee dat mijn lichaam precies niet meer wist wat er nu allemaal gaande was door van dieet naar dieet te gaan. Ik wilde weer naar mijn lichaam luisteren. Nu is mijn doel me beter in mijn vel voelen zonder dat ik daar constant mee bezig moet zijn. En dat lukt behoorlijk goed.”

Vasten was niets nieuws voor jou, je deed al een tijdje aan een vorm van vasten. Waarom koos je dan toch voor de cursus?

“Ik deed voor de cursus aan 5:2 vasten: 5 dagen gewoon eten, 2 dagen amper 500 kcal. Maar daar heb je natuurlijk weer dat dieet-gevoel. Dat wilde ik niet meer, ik wilde me een nieuwe, gezonde manier van leven aanmeten. En dat kon ik niet alleen. Ik had een schop onder mijn kont nodig om bepaalde dingen te proberen en ik genoot enorm van de extra steun in de Facebookgroep. Daar wisselden we tips en ideeën voor gezonde maaltijden uit of konden we eens ventileren als we een mindere dag hadden. 

Tijdens de lockdown ging het vasten vlot, daar in onze veilige cocon. Maar wat als we weer op restaurant mogen? Wat met uitnodigingen voor ontbijten, brunches en feestjes? Ik was niet alleen met die vragen en in de Facebookgroep vonden we steun bij elkaar. Je staat er echt niet alleen voor.”

Ik wilde stoppen met diëten, en mezelf een gezonde manier van leven aanmeten. Dankzij de cursus en de steun van de Facebookgroep is me dat gelukt.
188210271 273452311186165 3457911823827997647 n

Een van de belangrijkste lessen uit Vast en Zeker was voor jou “je hebt altijd een keuze”. Kan je dat eens uitleggen?

“Dit zinnetje van Kelly is inderdaad blijven hangen. Je bent volwassen, je hebt altijd een keuze. En het belangrijkste: voel je niet schuldig bij de keuzes die je maakt. Tachtig procent van de cursus draait om mindset. Je mag mild zijn voor jezelf, “zondigen” betekent niet dat je week om zeep is. Heb je zin in een taartje? Dan kan jij nog altijd zelf kiezen of je er eentje eet of niet. Maar wees dan ook niet kwaad op jezelf omdat je dat taartje gegeten hebt. Je hoeft je niet schuldig te voelen over eten, want uiteindelijk is het ook maar eten.”

Gemakkelijker gezegd dan gedaan, toch?

“Klopt. Maar eens je gezonde keuzes begint te maken, voel je het effect daarvan op je lijf. Het gaat om gewoontes. Doordat ik me goed voel, lukt alles beter en heb ik meer zin om vanalles te doen. Ik ga dan ook mijn best doen om me zo te blijven voelen. Zo worden gezonde keuzes een evidentie. Uiteraard maak ik soms nog ongezonde keuzes, ik word alleen niet kwaad op mezelf. Ik merk het effect ervan op mijn lichaam, waardoor ik me ga afvragen of die keuze dat wel waard was. Terwijl ik vroeger zou gedacht hebben “pfft, het is nu toch om zeep, ik doe gewoon verder en ik let vanaf maandag wel op wat ik eet”.”

Tachtig procent van de cursus draait om mindset. Je mag mild zijn voor jezelf, “zondigen” betekent niet dat je week om zeep is.

Op welk vlak kijk jij nu anders naar jezelf en naar voeding?

“Vroeger was ik zo gefocust op dat getal op de weegschaal. Sinds de cursus heb ik het ding niet meer bovengehaald. Ik zou niet weten hoeveel ik nu weeg. En het doet er ook niet toe. Ik voel me fysiek goed, daar draait het om voor mij. Ik merk wel dat mijn broeken wat losser zitten en kijk ernaar uit om in een “gewone” winkel te shoppen. Ik heb een nieuwe manier van leven gevonden die ik de rest van mijn leven kan volhouden en daar ben ik trots op. 

In principe zijn er bij het vasten geen regels over wat je eet, maar wat je eet doet er wel degelijk toe. Als je wil afvallen, is het niet de bedoeling dat je tijdens je eetraam elke dag een pak friet binnenspeelt. En je zal je er ook niet veel beter bij voelen, denk ik. Ik voerde een paar kleine veranderingen door in mijn eetgewoonten en die doen zoveel voor mij. Middagdipjes ken ik niet meer. Ik luister naar mijn lichaam. Ik slaap veel beter. Ik maak gezonde keuzes en ik ben blij met wat ik in de spiegel zie.”

Geef eens een voorbeeld van zo’n ongezonde keuzes en hoe je er nu mee omgaat?

“Wel, ik was vroeger een echte zoetekauw. Ik dacht bij het avondeten al aan het dessert. Sinds Vast en Zeker eet ik zo goed als geen suikers meer. Je mag hier nu een heel dessertbuffet zetten, de kans dat ik eraan kom is heel klein. Gewoon omdat ik die behoefte niet meer voel, niet omdat ik niet mag van mezelf. Maar onlangs had ik toch eens echt goesting in een boterham met perensiroop. Dus koos ik er bewust voor om zo’n boterham te eten. Die nacht sliep ik slecht en de volgende ochtend had ik al om 10u honger, terwijl ik normaal gezien niet voor 13u eet. Ik legde al snel de link met de boterham. Ik was niet kwaad op mezelf of had niet het gevoel dat de week om zeep was. Ik koos gewoon weer voor gezonde voeding, want ik wilde me fysiek weer goed voelen.” 

Ik voerde een paar kleine veranderingen door in mijn eetgewoonten en die doen zoveel voor mij. Ik ben blij met wat ik in de spiegel zie.

Geen suiker eten, dat klinkt als een dieet. Terwijl vasten eigenlijk geen dieet is, toch?

“Klopt. Suiker laten is gewoon een neveneffect van een uitdaging van Kelly tijdens de cursus. Ik wist wel al wat voor een gif suiker is, maar Kelly daagde ons uit om het eens een paar dagen te laten. Want zoet doet zin krijgen in zoet. Vroeger dronk ik elke dag een Cola Zero. Ik noem het geen verslaving, maar als ik er ’s avonds een dronk, merkte ik wel dat ik ’s nachts opnieuw zin kreeg in een Cola Zero. Nu drink ik dat niet meer. 

Hetzelfde met koffie. Ik ging nergens naartoe zonder mijn “Candarellekes”. Toen Kelly voorstelde om eens een paar dagen koffie zonder melk te drinken, was ik opstandig. Ik ging me mijn latté niet laten afpakken! (lacht) Maar ze stelde voor om het een paar dagen te proberen en te zien wat het met me deed. Ik merkte vrijwel meteen het verschil in focus en energie. Ondertussen drink ik mijn koffie zwart, én met smaak.” 

De cursus is dus een aanrader?

“Zeer zeker! Ik vertel er ook over tegen iedereen die het wil horen hier in de winkel. Uiteraard moet je het allemaal nog altijd zelf doen, en het vooral willen doen. Maar de kleine tips en aansporingen van Kelly maken echt het verschil. Zoals met het voorstel om m’n koffie zwart te drinken. Dat klinkt onbenullig, maar het was voor mij echt een game changer. Door de opvolging via de Facebook-community krijg je het gevoel dat je het niet alleen moet doen. Ik heb nieuwe gewoontes aangeleerd waar ik me goed bij voel. En je goed voelen is toch het begin van alles.”

Ik vertel tegen iedereen die het wil horen over de cursus. De tips en aansporingen van Kelly maken echt het verschil.

Nog meer ervaringen?

Ik wil die cursus!