Ellen probeerde elk dieet dat er bestaat, en vond vrijheid in periodiek vasten.

“De cursus is voor mij ook een vorm van therapie geweest.”

Ellen wilde niet afvallen, maar wel een betere relatie krijgen met zichzelf en eindelijk afraken van haar emo-eten. De cursus stak voor haar heel wat mentale processen in gang die zorgen voor een duidelijke vooruitgang.
Naam
Ellen
Leeftijd
41
Gezin

41 jaar
Moeder van 2 pubers 

Dag Ellen, om meteen met de deur in huis te vallen: jij bent nog herstellende van een burn-out, waarom beslis je op zo’n moment om een cursus te volgen over vasten?

“Door mijn depressie heb ik maandenlang amper gegeten, een soort van vasten dus, maar dan onbewust. En dit klinkt misschien tegenstrijdig, maar ik voelde me wel beter door minder of enkel tussen bepaalde uren te eten. Ik ben dat dus blijven doen. Toen Kelly de cursus aankondigde, wilde ik er wel meer over weten. Ik wilde het principe snappen en goed toepassen. Voor mij was het dus niet met de intentie om af te vallen, integendeel. Ik woog eigenlijk te weinig op dat moment. Maar ik wilde wel af van dat emo-eten.”

Het ging je dus meer om mentale dan om fysieke resultaten?

“Inderdaad. Ik ben dankzij therapie uit de put aan het klimmen en - hoewel ze het zelf zo niet zou benoemen - is de cursus van Kelly ook een vorm van therapie. Ik kan het op dit moment mentaal nog niet aan om chocolade, snoep en chips helemaal te bannen, maar door de uren waarop ik eet te beperken, kan ik mijn “vreet-uren” kanaliseren. En dat helpt echt om terug grip te krijgen. En ik heb veel meer energie, wat ook mooi meegenomen is.”

Als je eens een baaldag hebt of een resultaat is niet zoals je wil, dan is dat geen falen of “niet goed bezig zijn”. Dat is gewoon “minder handig”. Kelly leert je dat het geen drama is.
IMG 0889

Wat zijn zo nog effecten van het vasten die je opmerkt, naast extra energie?

“Mijn dagschema is veranderd. Vroeger kwam ik meestal pas rond de middag uit mijn bed en werkte ik door tot 4u ‘s nachts. Nu sta ik op met de kinderen tussen 7u en 8u en ga ik vroeger slapen. Mijn productiefste uren zijn die voor de middag en ik drink tussendoor veel water en thee. Vroeger dronk ik met moeite een glas per dag, nu kom ik gemakkelijk aan 2 - 3 liter. En nog iets bijzonders: het hormonale effect. Ik heb veel minder last van mijn cyclus. Ik kan natuurlijk geen concrete cijfers geven, maar ik merkte wel dat er nog mensen in de Facebookgroep hetzelfde hadden opgemerkt.”

En het cijfer op de weegschaal? Zie je daar een verschil?

“Geen idee. De weegschaal is weg. Ik voel aan mijn kleren dat ik ben bijgekomen, maar of daar nu 5 kg meer of minder op staat, dat is niet het belangrijkste. Ook al is mijn gewicht nu iets meer dan ik zou willen, dan is dat nu maar zo. Kelly benoemt dat ook leuk. Als je eens een baaldag hebt of een resultaat is niet zoals je wil, dan is dat geen falen of “niet goed bezig zijn”. Dat is gewoon “minder handig”. Het is geen drama. Vandaag niet? Oké, morgen beter. Ik heb zeker nog binge-dagen, maar om 20u stop ik. Vasten helpt me om hoe langer hoe meer van dat emo-eten af te geraken en vooral te beseffen wat voor een dom principe dat eigenlijk is.”

Vasten helpt me om hoe langer hoe meer van dat emo-eten af te geraken en vooral te beseffen wat voor een dom principe dat eigenlijk is.

Is dat wat zo anders is dan een dieet: een mindere dag is geen drama?

“Zeker. Dit voelt ook absoluut niet aan als een dieet. Dit is enkel een beperking in tijd, maar uiteindelijk merk ik aan mijn lijf dat het werkt. Ik heb niet het gevoel dat ik word gestraft, wat ik bij diëten wel heb. Daar krijg je lijstjes van wat je wel of niet mag eten. Dit moet niet, het mag. En je bepaalt volledig zelf hoever je erin meegaat, je hebt het volledig zelf in de hand. Dit is een manier van leven waarbij je leert kiezen voor jezelf. 5 kg meer of minder maakt me niet ongelukkiger. Het is wat het is. Ik focus me er niet meer op. 

Ook de manier waarop Kelly de cursus brengt maakt dat ik mee ben. Ze is een gewoon mens en doordat ik haar al lang volg, zag ik haar fysieke transformatie zelf. Ze deelt haar eigen ervaring. Ze is geen afgetrainde fitnessgoeroe in een strak pakje die met het belerende vingertje staat te zwaaien.”

Is het niet moeilijk om zoveel vrijheid te hebben? Hou je het dan wel vol?

“Als je graag strikte regels volgt en lijstjes hebt met wat je wel en niet mag eten en wanneer, dan snap ik dat die vrijheid verlammend werkt. Maar bij mij werkt het bevrijdend. Je moet natuurlijk zelf de klik maken. Bijvoorbeeld over niet meer eten na 20u. Vroeger zou ik om 19u59 nog blijven eten tot de klok sloeg, maar nu niet meer. Ik heb trouwens geen honger meer na het avondeten. Na een tijdje went je lijf daar gewoon aan. 

Ik probeer wat ik leer in de cursus nu ook mee te geven aan mijn dochter. Ik wil mijn ongezonde gewoontes niet aan haar doorgeven. Als 17-jarige is ze gevoelig voor alles wat met zelfbeeld en diëten te maken heeft. Ik probeer haar ervan bewust te maken dat ze zichzelf op moeilijke dagen niet moet straffen door zichzelf dingen te ontzeggen, maar dat gewoon op de uren letten al een verschil maakt.”

Vasten voelt absoluut niet aan als een dieet. Het is enkel een beperking in tijd, maar ik voel aan mijn lijf dat het werkt.

Hoe zit het nu bij jou met dat emo-eten?

“Dat zit er nog in, natuurlijk. Mijn eerste focus was om uit de depressie en burn-out te geraken. Hoe gezond ik eet, hangt af van het soort dag dat ik heb. Maar ik voel me helemaal niet schuldig wanneer ik mijn eetraam begin met een koffiekoek in plaats van met een slaatje. Dat is een onhandig momentje. Dat hoort bij emo-eten en dat is een proces dat ik nu doormaak. Want ik merk wel duidelijk het verschil als ik wel snoep. Dan voel ik me moe, heb ik hoofdpijn en ben ik totaal niet productief. De sugar rush is geen fabeltje! (lacht) Op dagen dat ik geen suiker eet, heb ik veel meer energie.”

Hoe ziet de toekomst er voor jou uit?

“Het komt op dit moment niet in me op om met vasten te stoppen. De volgende stap is stoppen met snoepen. Door het te beperken in tijd is dat al enorm geminderd, wat al een hele opsteker is. Met de handvaten die ik in de cursus van Kelly meegekregen heb kan ik het mentale proces verderzetten.” 

Nog meer ervaringen?

Ik wil die cursus!