Dankzij een paar kleine aanpassingen vond Davey in periodiek vasten een levensstijl die hem toelaat om af te vallen zonder wijzende vingertjes.

“Moet just niks is mijn nieuwe mantra”.

Davey worstelt al heel zijn leven met zijn gewicht, en bracht ondertussen zijn weegschaal naar het containerpark. Zijn kleren zitten sinds het volgen van de cursus steeds losser, en hij zit beter in zijn vel.
Naam
Davey Degrande
Leeftijd
38
Gezin

Man van Romina en papa van Emma (5) en Billie (2)

Davey, hoe ben jij bij de cursus Vast & Zeker terechtgekomen en waarom schreef je je in?

“Ik ken Kelly al lang en doordat ik haar volg op sociale media merkte ik welk effect dat vasten bij haar had. Ik was dus wel getriggerd om daar meer over te weten. Ik ben 38 en worstel al 39 jaar met mijn gewicht. 

Ik was het beu. Naar de dokter gaan voor een verkoudheid en op de weegschaal moeten staan. Het was me te veel. Ik heb net als Kelly een tiental jaar geleden een gastric bypass laten uitvoeren en was daardoor veel afgevallen. Maar ondertussen waren er weer kilo’s bijgekomen en ik voelde me niet goed in mijn vel. Kelly stelde voor om de cursus mee te volgen, wat ik dan ook deed”

Handig wel, iemand die het pad voor jou effent en alle lessen die ze leerde met jou deelt.

“Zeker! Kelly is mijn goeroe op het vlak van eten. Ze effent niet zomaar het pad, ze maakt het hele veld vrij en toont je dan nog andere paadjes die je eventueel kan nemen als je dit pad niet leuk vindt. De cursus zit bomvol met tips en lessen die ze haalde uit haar uitgebreide research, de vele boeken die ze las én haar eigen ervaring. En ze brengt het op een heel open en eerlijke manier. Ze doet geen loze beloftes, maar ze zegt dat je misschien wel zou kunnen afvallen. Dat kan veel zijn, dat kan maar een beetje zijn. Ze doet niet mee aan extreme dieetdoelen, ze wil je tonen dat er andere manieren zijn dan dat streefgewicht om je goed te voelen in je vel. Ze laat je de cursus volgen op eigen tempo.”

Kelly is mijn goeroe op het vlak van eten. Ze effent niet zomaar het pad, ze maakt het hele veld vrij en toont je dan nog andere paadjes die je eventueel kan nemen als je dit pad niet leuk vindt.
6454916b fb55 445a 92fb 957575673896

Welke effecten had het vasten op jou?

“Ik had, zoals Kelly had voorspeld, in het begin lichte hoofdpijn en sliep een paar dagen wat minder goed. Maar ondertussen slaap ik veel beter dan ik de laatste jaren ooit gedaan heb. Als je erop bent voorbereid, kan je veel gemakkelijker omgaan met de kleine ongemakken wanneer je lichaam nog moet wennen. Want je begint tegelijkertijd ook de voordelen te ervaren. Je valt af, na enkele dagen slaap je beter, je voelt je beter in je vel. Dat motiveert je allemaal. Plus het feit dat niemand je tot iets dwingt. Er is geen doel, geen streefgewicht, geen verplichtingen. Daar hamert Kelly heel hard op en dat maakt voor mij de cursus zo goed: je doet het zoals het voor jou past. Niks moet.”

“Moet just niks”, de quote die voor jou de grootste impact gemaakt heeft, zeg je.

“Inderdaad. Er ligt geen verplichting op, je volgt de cursus en implementeert de tips en lessen op je eigen tempo. Het draait niet om het aantal uren dat je vast, het draait om hoe je je voelt. En ik voel me nu goed zonder daar eigenlijk veel moeite voor te moeten doen. En eet ik eens chips of drink ik een glas cola wanneer ik naar het voetbal kijk, oké, dan is dat zo. Ik ontbijt niet meer in de week en wil het ook in het weekend afbouwen. Maar als mijn kinderen de ontbijttafel dekken op Vaderdag, dan geniet ik gewoon samen met hen van een lekkere croissant. Niemand dwingt je tot iets, je hebt zelf de touwtjes in handen en je beslist om die croissant te eten of niet. Je moet er alleen bewust en slim mee omgaan. Vroeger ontbeet ik uit gewoonte. Ik maakte een kom cornflakes klaar voor de kinderen en zette er een bij voor mezelf. Ik at niet omdat ik honger had, maar omdat het een gewoonte was.”

Ik viel af, sliep beter dan ik in jaren deed, voel me beter in mijn vel. Er is geen doel, geen streefgewicht, geen verplichtingen. Daar hamert Kelly heel hard op en dat maakt voor mij de cursus zo goed: je doet het zoals het voor jou past. Niks moet.

Maar “geen verplichtingen”, is dat geen vrijgeleide om terug in je oude gewoontes te vervallen?

“Dat zou het kunnen zijn, ja. En dat mag ook eens. Je weet dat je het altijd opnieuw kan opnemen door een bepaald stukje van de cursus te herbekijken, bijvoorbeeld. Weet je, doordat er niemand met het terechtwijzende vingertje klaarstaat, voel je je er ook niet slecht bij als je eens “gezondigd” hebt. Toen ik naar de diëtiste ging en ik had de afgelopen weken minder mijn best gedaan, dan wist ik al dat ik onder mijn voeten ging krijgen. En daardoor voelde ik me al slecht nog voor ik haar praktijk binnenging. Dat geeft een mentale druk die je hier niet hebt doordat je het volledig op je eigen manier doet. Dus ja, je kan er je voeten aan vegen, maar weet dan dat je er alleen maar jezelf door benadeelt.”

Wat maakt dat je dan toch altijd weer terugkeert naar dat vasten?

“Dat is de mentale shift die ik doorgemaakt heb. Als ik nu weer elke ochtend een boterkoek zou eten, dan weet ik dat ik binnen de maand weer 5 kg aangekomen ben. Ik weet dat dit me helpt, zonder dat ik veel aanpassingen heb moeten doen. Ja, soms eet ik chips, zeker als het voetbal is op tv, of op zondag eet ik gezellig met mijn gezin frietjes. Maar ik ben vermagerd en ik voel me beter in mijn vel. Vraag me niet hoeveel ik ben afgevallen, want de weegschaal ligt in de container. Ik trek het me niet meer aan, al weet ik wel dat ik een hele kledingmaat kwijt ben. En - belangrijker - dat ik me fysiek en mentaal beter voel. Ik maak ‘s morgens vaak een korte wandeling voor ik naar mijn werk ga, ik eet gezonder, ik merk dat ik vermager, ik slaap veel beter. Dat heeft allemaal een positieve invloed op mijn gemoedstoestand. Niet dat ik nu in lotushouding ga zitten mediteren, maar het is fijn om me goed te voelen.”

Ik ben een volledige kledingmaat kwijt, en ik voel me fysiek en mentaal beter.

Hoe heeft de cursus jou daarbij geholpen?

“De manier waarop je omgaat met eten en met je lijf is een mindset waarin je moet groeien. Kelly begeleidt je daarin, zodat je je uiteindelijk goed kan voelen in je vel zonder dat te laten afhangen van dat cijfertje op de weegschaal. Ook in de Facebook community kan je vragen stellen aan elkaar, je vindt er steun bij de andere deelnemers en Kelly is er voor je in de live Q&A’s. Je krijgt heel veel tips en lessen mee, maar er is niets dwingend aan. Dat maakt het een gemakkelijke manier om door kleine aanpassingen iets fundamenteels te veranderen dat een impact heeft op je hele leven. Dit is geen dieetcursus, het is een nieuwe levenswijze die je implementeert.”

Zie jij je dit je hele leven doen?

“Zeker. Ik heb een nieuwe structuur gevonden in mijn dagen. Mijn eetraam gaat gewoonlijk pas open om 14u30 - 15u en ‘s avonds na 21u30 eet ik niets meer en drink ik enkel nog water. Ik heb niet het gevoel dat ik mezelf iets ontzeg of dat ik iets mis, ik kijk er gewoon anders tegenaan. Heb je om 23u honger of dorst, drink dan een glas water. Want geef toe, om 23u heb je niet echt honger of dorst, dan heb je gewoon een goestingske. Maar zit je om 21u ergens op een idyllisch terrasje in Italië en serveren ze je daar de beste pizza ter wereld, by all means, eet de pizza, ook al is het buiten je eetraam. Pak de momenten die je wil, wees er slim in en wees eerlijk tegen jezelf.” 

Vroeger at ik niet omdat ik honger had, maar omdat het een gewoonte was. Nu heb ik zelf in de hand wat ik eet en wanneer.

Nog meer ervaringen?

Ik wil die cursus!