Petra viel twintig kilo af met periodiek vasten, en leerde dankzij de cursus milder te zijn voor zichzelf

“Ik verdoof mijn emoties niet langer met eten, en dat heeft voordelen op alle gebied”.

Petra worstelde sinds haar twaalfde met haar gewicht, en leerde dankzij de cursus en de structuur van periodiek vasten milder zijn met zichzelf. Het resultaat: ze moet zichzelf niet meer constant troosten met eten, en voelt zich beter dan ooit.
Naam
Petra De Pril
Leeftijd
41
Gezin

Heeft samen met haar vriend een zoontje van 4.

Professioneel

Werkt als projectmanager in de bouwsector, specifiek voor de bouw van scholen.

Petra, voor mij zit een stralende vrouw die goed in haar vel lijkt te zitten. Is dat altijd zo geweest? 

Petra: “Neen. (lacht) Nu besef ik dat ik, voor ik de cursus van Kelly volgde, 30 jaar van mijn leven vastzat in wat zij “dieetmentaliteit” noemt. 

Ik jaagde een ideaal gewicht na, stond sinds mijn twaalfde elke dag van mijn leven op de weegschaal, telde punten, hield calorieën bij, lette bepaalde periodes angstvallig op het aantal koolhydraten dat ik at. Ik heb het allemaal wel geprobeerd. Ook periodiek vasten. 

Voor ik de cursus volgde had ik er al over gelezen en was ik ermee aan de slag gegaan, met succes ook: ik viel op een jaar twintig kilo af. Ik dreigde evenwel weer in hetzelfde patroon terecht te komen waar ik al zo vaak in had gezeten: mijn gewicht stagneerde, en ik voelde me gefaald omdat ik mezelf vergeleek met mensen op online fora die wel vlotjes hun droomgewicht bereikten. Ik was daar nog tien kilo van verwijderd en focuste zo hard op mijn zogenaamd falen en wat er allemaal mis met me was dat ik dreigde om de handdoek weer in de ring te gooien, ook al werkte het systeem op zich wel goed voor mij”. 

Toen kwam je de cursus van Kelly tegen. Waarom schreef je je in?

“Omdat ik het gevoel had dat het nog niet helemaal goed zat. Ik ondervond heel wat voordelen van vasten op vlak van energie, focus en gewichtsverlies, maar ik voelde dat mijn perfectionisme me in de weg zat. Net als Kelly ben ik een herstellend perfectionist, en dat uitte zich bijvoorbeeld op dagen waarop ik me voornam om achttien uur te vasten en er dan “maar veertien uur” haalde. 

Dan ging ik maar alles eten, want het was zogezegd toch om zeep. Dan zou ik de dag erna wel vierentwintig uur vasten om dat te compenseren. Echt straffen en belonen, zie ik nu. Ik zat vast in een vicieuze cirkel: ik was hard voor mezelf, waardoor ik me slecht voelde, ik troostte mezelf met eten, waardoor ik me natuurlijk slecht voelde omdat ik mezelf troostte met eten en weer was ik hard voor mezelf. Kelly zet in haar cursus net zo hard in op de wetenschappelijke uitleg van vasten en de gezondheidsvoordelen ervan, als op mindset, perfectionisme en alles of niks-denken. Zodat je die patronen van jaren ver eerst ziet, en daarna ook los kunt laten”.

Ik zat vast in een vicieuze cirkel: ik was hard voor mezelf, waardoor ik me slecht voelde, ik troostte mezelf met eten, waardoor ik me natuurlijk slecht voelde omdat ik mezelf troostte met eten en weer was ik hard voor mezelf. Dankzij de cursus heb ik die cirkel eindelijk kunnen doorbreken.
6

Hoe belangrijk was dat mindsetdeel voor jou? 

“Achteraf bekeken waarschijnlijk het belangrijkste van allemaal, want ik had al alle belangrijke boeken gelezen over vasten, maar ik ging vaak in mijn eigen weg staan. Periodiek vasten op zich is simpel en makkelijk in te passen in je leven, maar dan moet het wel op een duurzame manier, zonder jezelf keihard aan te pakken als je eens je uren niet haalt.

Ik focuste ook heel hard op de kilo’s, zo hard dat ik alle andere voordelen van periodiek vasten niet eens zag. Weten dat ik niet enkel uit kilo’s besta, maar dat die focus en energie evengoed overwinningen zijn, zorgde voor de klik die ik nodig had om die kilo’s en de weegschaal los te laten.”

Kelly kreeg je zelfs aan het dagboekschrijven. Vertel daar eens over. 

“Een van de eerste dingen die we moesten doen, was inderdaad onze gedachten bijhouden in een dagboekje. Dat had ik sinds mijn puberteit niet meer gedaan! (lacht) Ik begon er wat onwennig aan, maar toen ik zwart op wit zag welke cirkelredeneringen ik maakte en hoe hard ik was voor mezelf, besefte ik pas wat voor een gekke, gestoorde relatie ik had met mijn lijf en met diëten. 

Voor een vriendin zou ik nooit zo hard zijn, maar tegen mezelf was ik een echte bitch. Die gedachten gingen niet zomaar weg, natuurlijk. Door de cursus te volgen en dankzij de gesprekken in de Facebookgroep ging ik er gaandeweg mee aan de slag. Ik herken mijn hersenspinsels nu veel gemakkelijker en schrijf ze nog regelmatig op, waardoor ik ze vanop afstand kan bekijken. Kijken naar die oude patronen en me er bewust van worden heeft mij enorm veel rust gegeven.”

Ik had voor ik deze cursus volgde alle belangrijke boeken gelezen over vasten, maar ik ging vaak in mijn eigen weg staan. Achteraf bekeken was het mindsetblok in de cursus voor mij het belangrijkste van allemaal.

Hielp de cursus je ook op andere vlakken?

“Zeker. Na een jaar vasten was ik nog maar aan het pootjebaden, besef ik nu. Dankzij alle heldere uitleg in de cursus ben ik er helemaal ingedoken, met veel meer vertrouwen.

Zo leerde Kelly me het belang van clean fasting, waarbij je in je vastenraam niks eet of drinkt behalve zwarte koffie, thee en water. Niet om het extra lastig te maken, maar net omdat dat alles veel makkelijker maakt.

Ik was ervan overtuigd dat het niks voor mij was, omdat ik te veel genoot van die shot room in mijn koffie. Kelly daagde me uit om het toch te proberen. De eerste 2 weken heb ik afgezien, want vasten met enkel zwarte koffie en water is nog iets anders dan vasten met koffie met room. Maar ik merkte vrij snel het verschil. De helderheid, focus en energie zijn toch een pak hoger als je clean fast. Logisch, want als je al iets eet, dan gaat je energie naar de vertering. Als ik nu nog eens koffie met room drink, merk ik dat ik een uur nadien honger begin te krijgen, dat ik me niet meer kan focussen op mijn werk en dat zelfs een spelletje met mijn zoon me meer energie kost.”

Is het niet lastig om jezelf die koffie met room of andere zogenaamde “pleziertjes” te ontzeggen?

“Zo voelt het helemaal niet. In het begin dat je periodiek vast, kun je je tijdens je eetraam op al het eten storten dat je vindt. Na een tijdje vermindert je hongergevoel en ga je feller aanvoelen wat je lichaam nodig heeft.

Ik merkte ook dat veel andere vrouwen in de groep net als ik begonnen te “experimenteren”. Kleine tweaks aan hun gewoontes om te zien wat het effect was.

Zo had zowat iedereen in de cursus - het waren bijna allemaal vrouwen - een week op de maand dat de zin in chocolade en koeken groter was (lacht). En da’s oké! Je leert net om mild te zijn voor jezelf. En dat is niet altijd zeggen: “ik ga mild zijn voor mezelf, ik ga deze hele zak chips binnenwerken.”

Mild zijn is kijken naar wat het je op lange termijn oplevert: oké, nu ga ik misschien 3 minuten gelukkig zijn, maar morgen ga ik ambetant zijn, me loom voelen en niet vooruit geraken. Is het mij dat waard? En je kan nog altijd bewust kiezen om dan toch die zak chips te openen, natuurlijk. Als je een tijdje vast, voel je je fitter en beter en dat motiveert je net om nog wat gezonder te eten om ook dat effect op je lichaam te voelen.”

Mild zijn is kijken naar wat het je op lange termijn oplevert: oké, nu ga ik misschien 3 minuten gelukkig zijn, maar morgen ga ik ambetant zijn, me loom voelen en niet vooruit geraken. Is het mij dat waard? En je kan nog altijd bewust kiezen om dan toch die zak chips te openen, natuurlijk.

Hoe reageert je omgeving op je nieuwe levensstijl? 

“Er zijn toch nog heel wat misverstanden. Gelukkig is er een heel onderdeel in de cursus over hoe je daarmee kan omgaan. Mensen denken dat je een of ander fancy dieet doet dat uit Hollywood is overgewaaid of dat je jezelf uithongert, wat helemaal niet het geval is. Ik heb juist weer leren luisteren naar mijn lijf en verdoof emoties niet meer met eten. Ik heb een hele nieuwe manier van denken en leven ontdekt. Dit zie ik me de rest van mijn leven doen, want ik haal er gewoon zoveel voordelen uit.”

Droom je nog altijd van dat magische streefgewicht?

“Goede vraag! Kelly vroeg ons op een bepaald moment om ons voor te stellen dat we dat gewicht zagen op de weegschaal.  Wat zou er dan veranderen in ons leven? Die vraag had ik me in al die tijd nog nooit gesteld! Dat ideale gewicht is 10 kg minder dan wat ik nu weeg.En behalve dat ik er misschien wat beter zou uitzien en mijn kleren wat beter zouden passen, zou er eigenlijk niet zoveel veranderen. Dus waarom liet ik me dan tegenhouden in mijn leven door dat magische getal als ik al zoveel andere voordelen voel van dat vasten? Dat zorgde voor de klik om te focussen op zogenaamde non-scale victories, de dingen die vasten je oplevert die niet te meten vallen met een weegschaal. Zoals de helderheid en energie die ik voel.De weegschaal waar ik sinds mijn 12de bijna elke dag op stond, staat ondertussen al enkele maanden stof te vergaren.”

4

Zijn er nog voordelen?

“Ik heb veel meer rust in mijn hoofd gekregen. Mijn nieuwe mantra is “progress, not perfection”. Door te vasten bewijs ik aan mezelf dat ik iets kan volhouden. Ik ga nadenken: geef ik nu toe aan dat hongertje of wacht ik nog een uur? Ook in mijn werk pas ik dat toe: nu ga ik een uur gefocust werken en me niet als een stokstaartje laten afleiden door alles wat binnenkomt. Maar ik pas het toe op een zachte manier. Met vasten is het net zo. Ik zie mezelf dit de rest van mijn leven doen, want het is heel haalbaar en simpel, en ik haal er enorm veel voordelen uit.“

Periodiek vasten zie ik me de rest van mijn leven doen, want ik haal er gewoon zoveel voordelen uit.

Nog meer ervaringen?

Ik wil die cursus!