Amaury vond dankzij het vasten de connectie met haar lijf terug

“Vasten is geen quick fix, maar voor het leven”.

Amaury had voor de cursus nog nooit een dieet gevolgd, maar voelde dat ze na twee zwangerschappen meer balans nodig had. Ze raakte geïntrigeerd door de voordelen van vasten, en leerde dankzij de cursus weer luisteren naar haar lichaam.
Naam
Amaury
Leeftijd
32
Gezin

Heeft 2 kinderen  (4 & 2) 

Professioneel

Werkt voor Disney als digital marketeer. 

Waarom heb je je ingeschreven voor Vast & Zeker, Amaury?

“Niet omdat ik geen goede relatie had met mijn lijf, en ook niet omdat ik problemen had met mijn gewicht. Alleen was ik na mijn twee zwangerschappen wel de connectie met mijn lichaam kwijt. Ik eet niet erg veel of ongezond, en toch bleef ik bijkomen, vooral rond mijn buik. Ik voelde dat mijn lijf meer balans nodig had en ik zag wel iets in dat vasten. 

Ik merkte op sociale media dat Kelly daar behalve het gewichtsverlies ook andere voordelen uit haalde en dat intrigeerde me. Plus het feit dat je in principe nog alles mag eten, en niet excessief hoeft te gaan sporten, is een groot voordeel. Dat is bij diëten wel het geval en dat is niets voor mij.”

Hoe beviel starten met periodiek vasten jou?

“Goed. Ik had mezelf een maand gegeven om mijn ontbijt op te schuiven en aanvankelijk dronk ik ook ‘s avonds nog thee met honing. Ik wilde mezelf en mijn lijf die maand gunnen om te wennen en het systeem te leren kennen. Niet ontbijten is minder lastig dan ik had verwacht. Enkel als ik ga lopen, maak ik daarna soms een smoothie.

Ik begin meestal met eten tussen 12u en 13u en stop tussen 19u en 20u. Als ik honger heb, eet ik wel. Dat hangt af van het gevoel op het moment zelf. 

Als we op hotel zijn, ga ik nog altijd genieten van het ontbijtbuffet, denk ik, al is het niet meer zoals vroeger dat ik daar nu echt naar uitkijk. Dat is trouwens niet van de ene op de andere dag gekomen. De fysieke voordelen zoals die energie en betere huid kwamen pas echt toen ik al langer vastte. Je kan dit niet bekijken als een quick fix, maar als een levensstijl.”

Het feit dat je als je vast in principe nog alles mag eten, en niet excessief hoeft te gaan sporten, is een groot voordeel. Dat is bij diëten wel het geval en dat is niets voor mij.
IMG 8259

Voelde je al snel voordelen van die levensstijl? 

“Jazeker. Er zijn zoveel kleine dingen die ik gaandeweg begon op te merken, waaruit ik kon opmaken dat dit wel hielp. De acne en hormonale schommelingen waar ik vroeger last van had, zijn aanzienlijk afgenomen. Mijn hartslag in rust is gedaald en ik heb veel meer energie. Je zou denken dat je minder energie hebt als je niet ontbijt, maar ik kan in de voormiddag gaan wandelen zonder het gevoel te hebben dat ik ga flauwvallen. Ik herken het verschil tussen goesting en honger. Ik luister nu op een andere manier naar mijn lijf. Ik was al bezig met mentale balans en nu leerde ik ook op fysiek vlak luisteren naar mijn lichaam.”

Nog bijzondere effecten die je opmerkte?

“Ja, heel raar, maar ik heb meer zin in gezonde dingen. Ik heb minder nood aan verwerkt voedsel, wat een fijne bijkomstigheid is. Ook op vakantie eet ik gezonder. Had je mij een jaar geleden gezegd dat ik het stuk watermeloen zou verkiezen boven de koekjes op tafel, ik had je niet geloofd. En toch is het nu zo. Al wil dat niet zeggen dat ik nooit nog een donut eet, natuurlijk.”

Ik heb veel meer energie. Je zou denken dat je minder energie hebt als je niet ontbijt, maar ik kan in de voormiddag gaan wandelen zonder het gevoel te hebben dat ik ga flauwvallen.

Wat maakt dan dat je Intermittent Fasting wel volhoudt, terwijl je altijd ver weg bleef van diëten?

“Vasten is geen dieet, maar een levensstijl. Een dieet komt met lijstjes van wat wel en wat niet en hoeveel van alles. Een dieet leert je niet luisteren naar je lichaam, vasten wel. Die uren vasten is iets wat je opbouwt. Maar na verloop van tijd gaat het gewoon om luisteren naar je lijf. Voel je dat je honger hebt, dan eet je. Zoals het eigenlijk zou moeten zijn, maar wat we als mens zijn kwijtgeraakt, omdat we continu omringd worden door eten. Waarom zouden we om 12u moeten eten als we om 9u nog maar gegeten hebben? 

Kelly heeft het ook zelf gezegd: “dit is geen cursus over vasten, maar een mindset-cursus” en dat klopt echt. De manieren waarop je hoofd met jou aan de haal gaat, zijn legio, en in de cursus leer je daarmee omgaan. Weten dat een dag niet of minder vasten niet erg is. Want dit is iets for life.”

Zou je het vasten en de cursus aanraden?

“Ik ga niet proberen iemand te overtuigen van Intermittent Fasting. Als iemand echt geïnteresseerd is, dan wil ik er gerust over babbelen, maar nog liever ga ik de cursus aanraden, omdat die erg compleet is. Kelly geeft heel veel info, toont je de wetenschap erachter en vertelt vanuit haar eigen ervaring. Dit is een goede manier om af te vallen, maar Kelly laat je er ook anders over nadenken. Ben je deze maand niet afgevallen, bekijk het gehele plaatje. Denk eraan dat dit iets is op lange termijn, niet op korte termijn. En je hoeft het niet alleen te doen, wat ik echt top vind!”

Had je mij een jaar geleden gezegd dat ik het stuk watermeloen zou verkiezen boven de koekjes op tafel, ik had je niet geloofd. En toch is het nu zo. Al wil dat niet zeggen dat ik nooit nog een donut eet, natuurlijk.
IMG 9818

Je maakte deel uit van de premium cursus. Had je veel aan het groepsaspect?

“Ja!  In de Facebookgroep kon ik dan eens goed ranten als ik een slechte week had, en ik vond daar steun. Je zit in een veilige groep waar je kan ventileren en waar je andere mensen vindt die met dezelfde soort goede en slechte dagen te maken krijgen. Je doet het niet alleen. Vasten lijkt misschien iets gemakkelijk waar je snel mee kan beginnen, maar dat is het niet. Ik zou je aanraden om er veel over te lezen, de wetenschap te leren kennen en je lijf de tijd te geven om eraan te wennen. Dat doe je allemaal met de cursus.”

Jij keert niet terug naar je oude manier van leven?

“Ik zie me dit wel doen voor de rest van mijn leven, ja. Het blijft natuurlijk bijleren, zeker in het eerste jaar. Ik ga nog in situaties komen waar ik uitgedaagd word, maar dat is oké, ik blijf met een open gevoel kijken en luisteren naar mijn lijf en mijn hoofd. Ik ben erin geslaagd mijn hoofd en lijf te aligneren. Honger is honger. En als ik honger heb, dan eet ik. Maar goesting is iets anders. En daar mag je aan toegeven, maar ik vind het leuker voor mezelf om dat niet te doen.”

Je zit in een veilige Facebookgroep waar je kan ventileren en waar je andere mensen vindt die met dezelfde soort goede en slechte dagen te maken krijgen. Je doet het niet alleen.

Nog meer ervaringen?

Ik wil die cursus!